Musztardowa kaczka
4 piersi z kaczki,4 łyżki musztardy sarepskiej, 1/2 szklanki słodkiego białego wina, cebula, 5 – 6 ząbków czosnku, półtorej łyżeczki imbiru w proszku lub 5 cm korzenia, 2 łyżki oleju
1. Wymieszać musztardę z winem i imbirem w proszku lub świeżym cienko pokrojonym. Posmarować marynatą dokładnie umyte i wysuszone kuchennym papierowym ręcznikiem kacze piersi. Odstawić pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez . praskę czosnek, chwilę podsmażać, aby uzyskały złocisty kolor.
3. Dodać wyjęte z lodówki kacze piersi i po obsmażeniu z obu stron podlać kilkoma łyżkami wody, nakryć przykrywką i dusić około pół godziny do miękkości .