Zielony makaron z serem pleśniowym

Pół paczki zielonego makaronu, średnia cebula, 100-gramowe opakowanie sera z niebieską pleśnią, półtorej szklanki śmietanki 22-proc., 20 dag małych pomidorków, 3 łyżki soku cytrynowego, sól, świeżo mielony biały pieprz, garść rukoli

1. Pomidorki poprzekrawać na czubkach na krzyż, polać wrzątkiem i zdjąć skórkę. Poprzekrawać na połówki.
2. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekaną drobno cebulę. Wlać śmietankę i gotować do momentu, kiedy sos zacznie nieco gęstnieć.
3. Do sosu dodać pokruszony ser i nadal gotować, aż ser się rozpuści, doprawić sokiem cytrynowym, solą i białym pieprzem. Utrzymywać w cieple.
4. Ugotować makaron, odcedzić, wymieszać z gorącym sosem, w dużej salaterce posypać pokrojonymi pomidorkami i rukolą.