Kaszanka zapiekana z ziemniakami

Ok. 75 dag dobrej ,gryczanej kaszanki, 5 ugotowanych w skórce ziemniaków, 4 antonówki lub inne winne jabłka, 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (18-proc.), łyżka świeżego startego chrzanu (może być także dobry chrzan ze słoiczka), sól, pieprz

1. Ziemniaki obrać ze skórki pokroić plasterki. Kaszankę pokroić w równej grubości plasterki.
2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
3. W okrągłej płaskiej formie do zapiekania ułożyć plasterki ziemniaków wokół zewnętrznej krawędzi formy tak aby plasterki na siebie zachodziły .W .środku w ten sam sposób poukładać plasterki kaszanki. Na wierzchu wyłożyć starte jabłka.
4. Wymieszać śmietanę z jajkiem, chrzanem, solą i pieprzem, zalać wierzch zapiekanki.
5. W piekarniku nagrzanym do 180°C zapiekać potrawę 20 minut.