Ciasto ze śliwkami
50 dag śliwek węgierek(lub innych, z których można łatwo wyjąć pestki),2 szklanki mąki, kostka masła,4 jajka, szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, łyżka masła do posmarowania blachy,łyzka tartej bułki dowysypania blaszki
Na polewę: ? szklanki cukru pudru, sok cytrynowy mniej więcej z ? cytryny
1. Umyte śliwki osuszyć, usunąć pestki.
2. Rozpuścić masło. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec wsypać cukier i dalej ubijać dodając po jednym żółtku.
4. Po dodaniu wszystkich żółtek ,dodawać do piany rozpuszczone masło i mąkę, po trochu, na zmianę, nadal ubijając mikserem. Dodać cukier waniliowy, wymieszać.
5. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy, na wierzchu ułożyć śliwki(najlepiej skórką do góry).
6. W nagrzanym do 180°C piekarniku piec ciasto 15 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 190° i piec jeszcze 40 minut.
7. W kubeczku wymieszać cukier puder z wkraplanym po trochu sokiem cytrynowym i polać lukrem ciasto.