Krem z pomidorków koktajlowych

50 dag pomidorków koktajlowych, sól, pół łyżeczki listków świeżego tymianku, 2 łyżki oliwy, dymka, marchew, średnia cebula, łyżka masła, łyżka cukru, łyżka koncentratu pomidorowego, 3 szklanki bulionu warzywnego z kostki, 3 łyżki śmietany, szklanka jogurtu greckiego, szczypta ostrej mielonej papryki

1. Pomidorki po umyciu i osuszeniu poprzekrawać na połówki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać solą, posiekanym tymiankiem, skropić oliwą. W piekarniku nagrzanym do 180°C piec 20 minut.
2. Posiekać dymkę, cebulę, pokroić marchew w cienkie plasterki, poddusić warzywa na maśle, dodać cukier i chwilę smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i upieczone pomidorki, dodać bulion, gotować wszystko razem 20 minut, po czym zmiksować i przetrzeć przez sito.
3. Do zmiksowanej zupy dodać śmietanę, sól i ostrą paprykę.
4. Podawać zupę ?krem w bulionówkach, wierzch przybrać łyżką jogurtu.