Pstrągi z jabłkami
4 pstrągi, 4 niezbyt słodkie jabłka, 4 łyżki chutneya (ostrego sosu), kieliszek calvadosu lub pół szklanki jabłkowego soku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku cytrynowego, 4 listki szałwi, sól, pieprz, 2 łyżki płatków migdałowych
1. Pstrągi sprawić, natrzeć sola i pieprzem, skropić cytrynowym sokiem. Odłożyć na pół godziny.
2. Jablka pokroić bez obierania na ósemki, posmarować chutneyem, skropić calvadosem, posypać płatkami migdałowymi. Kawałkami jabłek napełnić pstrągi, do każdego włożyć także listek szałwii.
3. Posmarować pstrągi oliwą.
4. W nagrzanym do 180° C piekarniku piec pstrągi około 30 minut obracając w trakcie pieczenia na drugą stronę.
Tak przygotowane pstrągi można także grillowana ogrodowym grillu.
Komentarze
„Opakowanie mrożonej(???) włoszczyzny”.
Teraz, w sezonie, kiedy świeże warzywa nie tylko najsmaczniejsze ale i najtańsze?
Ta krojona włoszczyzna ma te same właściwości jak i świeżo zerwana z pola. A przepis jest na cały rok. Każdy zaś może zastąpić mrożonkę marchewką czy kapustą ze straganu i pokroić. Mrożona – to ułatwienie życia a nie obowiązek.