Pstrągi cytrynowe
4 pstrągi, 2 cytryny, 2 białe cebule, po 4 gałązki rozmarynu, tymianku i estragonu, 8 listków szałwii, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz
1. Sprawić pstrągi, posypać solą i pieprzem.
2. Wyszorowane cytryny pokroić w plasterki, cebule obrać i pokroić także w plasterki.
3. Do środka każdego pstrąga włożyć po 3 plasterki cytryny, po 3 plasterki cebulii po gałązce ziół oraz po 2 listki szałwii. Wierzch ryb posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, poukładać pozostałe plasterki cytryny cebuli.
4. W posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym ułożyć ryby i piec 20 minut, na koniec włączyć górną grzałkę i zrumienić .
Tak przygotowane pstrągi można upiec na ogrodowym grillu.