Pstrągi nadziewane mieszanką warzywną
4 nieduże, ?jednoosobowe? wypatroszone pstrągi, sól, pieprz
Pietruszka, 2 marchwie, 4 łodygi selera naciowego, 2 szalotki, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, 5 łyżek oliwy
Do przybrania: 12 plasterków cytryny, 2 łyżki masła
1. Marchew, pietruszke i szalotki obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce lub pokroić w cienkie paseczki, pokroić także łodygi selerowe.
2. Wraz z listkami bazylii wymieszać warzywa i włożyć proporcji do brzuszków posypanych z zewnątrz wewnątrz solą i pieprzem pstrągów.
3. Każdego pstrąga zawinąć w posmarowany obficie oliwą arkusz folii aluminiowej.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 °C i piec pstrągi 30minut.
5. W czasie pieczenia podsmażyć plasterki cytryny na złoto na maśle i po upieczeniu przybrać nimi ryby.