Mielone ze śliwką
1 kg mielonego mięsa z indyka, sól, pieprz, jajko, czerstwa bułka, 25 plasterków boczku wędzonego, 25 suszonych śliwek bez pestek, pół szklanki oleju do smażenia
1. Namoczyć w wodzie czerstwą bułkę, odcisnąć, rozdrobnić widelcem. Wymieszać mięso z bułką, jajkiem, solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić masę.
2. Formować z mięsa placuszki wielkości połowy dłoni, na środku układać suszona śliwkę i formować owalne kotlety.
3. Każdy kotlet owinąć paskiem wędzonego boczku.
4. Kotlety ułożyć na żaroodpornym półmisku, nakryć arkusikiem folii.
5. W nagrzanym do temperatury 180 °C piekarniku zapiekać kotlety a pod koniec pieczenia zdjąć folie, aby ładnie się zrumieniły.
Komentarze
Jak długo należy zapiekać kotlety? Proszę o podanie konkretnego czasu.
My zaglądamy do piekranika po kwadransie i dodajemy jeszcze 10 minut bez przykrycia. Łącznie w oiecu kotlet spędza 25 minut.