Marynowane udka (na rodzinne przyjęcie)
8 udek z kurczaka,
Na marynatę: 10 łyżek oleju,5 łyżek wody,6 łyżek sosu sojowego,6 łyżek octu winnego(najlepiej jabłkowego),4 łyżki płynnego miodu,6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu tzw. młotkowanego, łyżka ostrej musztardy, łyżka keczupu, łyżka posiekanego świeżego tymianku
1.Umyć udka, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem.
2.W sporej misce, porcelanowej lub ze stali nierdzewnej przygotować marynatę mieszając trzepaczka do piany wszystkie podane składniki . Włożyć do marynaty udka i marynować dobę . Kilkakrotnie przewracać mięso, aby całe nasiąkało marynatą.
3.Brytfannę posmarować lekko olejem, ułożyć na niej udka i piec w piekarniku ,w temperaturze 190°C około 20minut.
Uwaga! Tak przygotowane udka można upiec na ogrodowym grillu na dobrze rozgrzanym węglu drzewnym