Mazurek cygański

5 jaj utrzeć z 3 filiżankami ( każda po ok.200 ml) cukru, 1 filiżanka mąki, 3 filiżanki drobnych rodzynek, 3 filiżanki grubo krojonych nieobieranych migdałów, 3 filiżanki dowolnych innych pokrojonych bakalii, 3 łyżki rafinady

1. Utrzeć całe jaja z cukrem, na koniec dodać mąkę, wymieszać.
2. Do masy dodać wszystkie bakalie i dokładnie wymieszać ciasto.
3. Blaszkę wielkości piekarnika wyłożyć papierem pergaminowym do wypieków, równą warstwą rozłożyć ciasto, wygładzić wierzch szerokim nożem i wstawić do piekarnika o temperaturze 160 – 170 st C. Piec do momentu, kiedy mazurek się zrumieni, a przy lekkim naciśnięciu palcem można będzie wyczuć, że nie jest już miękki i surowy w środku.
4. Posypać wierzch ciasta cukrem rafinadą. Po ostudzeniu kroić w porcje wielkości kciuka.