Gęś na sposób dziwny marynowana

Gęś, 2 łyżki octu 10%, 4 łyżki soku cytrynowego, 1 marchew, cebula, szczypta tymianku, szczypta bazylii, sól.
Nadzienie: 3 kajzerki pokrojone w kosteczkę i ususzone na patelni z odrobiną masła, 4 winne jabłka, garść rodzynków, szczypta tymianku, szczypta bazylii, sól, pieprz.

1. W przeddzień pieczenia należy sprawioną gęś dobrze natrzeć octem, obłożyć pokrojoną w talarki marchwią i cebulą, polać sokiem cytrynowym, posypać lekko ziołami i pod przykryciem pozostawić w chłodnym miejscu na noc.
2. Przed pieczeniem usunąć z tuszki wszystkie składniki tej marynaty, posolić gęś.
3. Wymieszać grzanki z ćwiartkami jabłek, ziołami, rodzynkami, solą, pieprzem.
4. Nadzienie włożyć do wnętrza gęsi, zaszyć otwór brzuszny i gardziel.
5. Upiec bez tłuszczu gęś w piekarniku według tej samej, co zawsze metody: najpierw na sporym ogniu, potem przez dłuższy czas na mniejszym i znów -przed samym końcem pieczenia ? na większym, odkrytą, polewając sosem, jaki się z niej wytopił.
Tak przyrządzona gęś jest daniem oryginalnym, zajadają się nią nawet ci, którzy za gęsiną nie przepadają. Mięso nie ma bowiem charakterystycznego dla siebie smaku i nie czuje się tłuszczu nie lubianego przez wiele osób.