Tort naleśnikowy z mięsem
Na ciasto naleśnikowe: szklanka mleka, 2 szklanki mąki, jajko, tyle mineralnej wody gazowanej, aby powstało nie za gęste ciasto, łyżka oleju do smażenia
Na farsz: 50 dag mielonego mięsa, 40 dag pieczarek, 4 dymki, sól, świeżo mielony pieprz, szczypta ziół prowansalskich, 3 łyżki masła,
Do smażenia: 4 łyżki oleju
Do posmarowania naczynia żaroodpornego: łyżka masła
1. Wymieszać składniki ciasta i usmażyć dość grube naleśniki.
2. Cebulę posiekać jak najdrobniej, zeszklić na oleju, dodać mięso i smażyć 5 minut.
3. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć na 2 łyżkach masła.
4. Połączyć mięso z pieczarkami, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
5. W posmarowanej masłem tortownicy układać warstwami naleśniki i mięso, do wyczerpania się składników. Na wierzchu poukładać wiórki masła.
6. W piekarniku nagrzanym do temperatury 180° zapiekać potrawę około 15 minut.