Sernik z ziemniakami
Na ciasto: 1,5 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 20 dag masła, żółtko
Na masę serową: 50 dag sera mielonego na sernik, 25 dag gotowanych ziemniaków, 3 łyżki masła, 4 jaja, szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, 3 łyżki rodzynek, garść pokrojonych migdałów, smażona skórka pomarańczowa
Do posmarowania tortownicy: łyżka masła
1. Przygotować kruche ciasto: przesiekać a następnie zagnieść wszystkie podane składniki. Wyłożyć ciastem posmarowaną masłem tortownicę. Podpiec w 160 °C przez 10 minut.
2. Obrać i ugotować ziemniaki, po czym gorące przepuścić przez praskę.
3. Utrzeć dokładnie masło dodając po jednym żółtka i po trochu cukier puder, na koniec dodać ser i ziemniaki oraz cukier waniliowy oraz bakalie.
4. Ubić z białek sztywną pianę i dodać do masy, starannie wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód. Wygładzić wierzch.
5. W piekarniku nagrzanym do 180°C piec sernik około 50-60minut.