Udka na warzywach
4 udka kurczęce, 2 strąki papryki (najlepiej czerwonej), 2 duże mięsiste pomidory, 2 ząbki czosnku, cebula, szczypta ostrej papryki, 3 łyżki masła, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, po odrobinie świeżego tymianku i rozmarynu
1. Udka umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i ostrą papryką. Odłożyć na pół godziny.
2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki.
3. Na maśle na patelni zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekana cebulę, dodać paprykę i chwilę dusić, dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i rozmarynem.
4. Podsmażyć na oleju udka.
5. W żaroodpornym naczyniu ułożyć podduszone warzywa, na nich usmażone udka i zapiekać mniej więcej godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C.