Warszawa wyprzedziła Kraków w przewodniku smakoszy

W trzydziestej edycji Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2011” znalazło się 36 restauracji z Warszawy i Krakowa. W tym roku przewodnik omawia 19 restauracji ze stolicy i 17 lokali krakowskich. W porównaniu z ubiegłym  rokiem liczba polskich lokali wyróżnionych w przewodniku MICHELIN wzrosła. W ubiegłorocznym wydaniu przewodnika przewagę miał Kraków z 17 restauracjami, natomiast Warszawa miała ich 15. W tym roku to stolica przejęła gastronomiczną palmę pierwszeństwa. Jeśli chodzi o liczbę warszawskich lokali to powiększyła się, natomiast  liczba krakowskich restauracji pozostała bez zmian.

Inspektorzy Michelin wyróżnili 6 nowych restauracji w Warszawie. Z przewodnika zniknęły 2 restauracje ( U Szwejka i Polska Tradycja, która została zamknięta) a jedna straciła  symbol Bib Gourmand ( U Kucharzy). W tegorocznej edycji żadna polska restauracja nie ma tego znaku.

– Już sama obecność w przewodniku jest dla restauratorów wielkim wyróżnieniem, dlatego nawet pomimo tego, iż żadna z polskich restauracji nie została uhonorowana jeszcze prestiżowymi gwiazdkami Michelin, polska gastronomia może być z siebie dumna – mówi  Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska.

Aby ułatwić życie wszystkim łakomczuchom wymienię wszystkie wyróżnione lokale w kolejności sporządzonej przez kontrolerów Michelina. W zależności bowiem od ocen przyznają oni 4, 3, 2 lub 1 symbol sztućców. I tak w stolicy dwa lokale otrzymały po 4 symbole sztućców. Są to restauracje Pod Gigantami i Amber Room. Po 3 pary sztućców dostały lokale: AleGloria, Różana, Belvedere, San Lorenzo, Michel Moran Bistro de Paris i Platter by Okrasa (brawo Karolu! Na fot. Karol Okrasa i recenzent jego poczynań kulinarnych ).

2 parami sztućców szczycą się: Dom Polski, Rubikon, Fukier, Flik, Concept, La Rotisserie, La Table, Michel’s Brasserie, a po 1 parze Boathouse, Qchnia Artystyczna i U Kucharzy.

Krakowską siedemnastkę wyróżnionych restauracji stanowią: 3 sztućce Wentzl, Cyrano de Bergerac, Copernicus, Pod Różą, Trzy Rybki. 2 pary sztućców otrzymały Ancora, Jarema, Pod Baranem, Szara i Szara Kazimierz. W grupie 1 sztućcowej są zaś Farina, La Campana, Miód Malina, Del Papa, C.K. Dezerterzy i Wesele.

Zapamiętajcie te nazwy. Warto zajrzeć choć na małą przekąskę do tych restauracji, by wiedzieć co nagradzają znawcy kuchni. Tyle tylko, że większość tych lokali to restauracje drogie i bardzo drogie. Ale nie tylko. Są też knajpki i na skromniejszą kieszeń.

Przewodnik ukaże się na rynku dopiero w pierwszych dniach kwietnia. Jesteście więc pierwszymi smakoszami, którzy poznali wyróżnienia Michelina.