Zupa krem marchewkowy na ostro

80 dag-1 kg marchwi, duża cebula, kwaskowe jabłko, łyżeczka soku cytrynowego, 2 łyżki masła, 4 szklanki bulionu cielęcego z kostki, niepełna szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, dla amatorów 3-4 krople sosu tabasco

1. Obrać marchew, cebule i jabłko, pokroić w plasterki, skropić cytrynowym sokiem.
2. Na stopionym w garnku maśle najpierw zeszklić cebulę, potem dodać jabłko i po chwili marchew. Smażyć 3 minuty.
3. Zalać bulionem i gotować, aż marchew stanie się miękka, lekko ostudzić zupę i zmiksować.
4. Do zupy dodać jogurt, doprawić pieprzem, solą i sosem tabasco. Zagrzać, ale już nie gotować.
5. Podając posypać zupę siekana zielona pietruszką.