Szaszłyki falujące

2 podwójne filety z kurczęcej piersi,
Na marynatę: łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżka dżemu brzoskwiniowego, ząbek czosnku, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, spora szczypta słodkiej mielonej papryki, szczypta majeranku.
10 szpikulców do szaszłyków
10 owoców kumkwatu lub cząstek mandarynki czy małej pomarańczy

1. Mięso opłukać, wytrzeć papierowym kuchennym ręcznikiem.
2. Przygotować marynatę: wymieszać dżem, koncentrat, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz oliwę i mieloną paprykę oraz majeranek. Wymieszać i marynatą tą posmarować paski mięsa. Postawić w chłodnym miejscu pod przykryciem z folii, co najmniej na pół godziny.
3. Zamarynowane mięso nabijać na szpikulce w ten sposób, aby tworzyły jakby falistą falbankę.
4. Piec przez około 7 minut w piekarniku pod grillem, w temperaturze 170 st. C, z obu stron na rumiano.
5. Po wyjęciu z piekarnika nadziewać, na koniuszek szaszłyków owoc kumkwatu albo cząstkę mandarynki czy pomarańczy.
Można podać do szaszłyków ugotowany ryż, ponakładany do posmarowanych olejem maleńkich szklaneczek, ubity i wyłożony na talerze koło szaszłyków w formie zgrabnych ryżowych wieżyczek. Można ryż dodatkowo obsypać odsączonym zielonym konserwowym groszkiem.