Parmigiana

3 bakłażany, 3 cukinie, półtorej szklanki startego parmezanu, 25 dag mozzarelli, pół szklanki oleju
Na sos pomidorowy: 1 kg pomidorów, marchew, 2 dymki, 2 żabki czosnku, 2-3 łodygi selera naziowego, 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 10 liści bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz

1. Przygotować sos: pokroić wszystkie składniki na kawałki, włożyć do garnka razem z oliwą i gotować około pół godziny, po czym zmiksować, doprawiając w miarę potrzeby solą i pieprzem.
2. Bakłażany pokroić w plastry, lekko posolić i odstawić. Po 30 minutach wytrzeć sok z plasterków. Upiec na grillu.
3. Cukinię pokroić na plasterki i usmażyć na oleju na patelni.
4. Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki.
5. W naczyniu żaroodpornym na cienkiej warstwie sosu pomidorowego układać najpierw warstwę grillowanych bakłażanów, posypać je startym parmezanem i położyć plasterki mozzarelli, na niej kilka łyżek sosu pomidorowego, następnie warstwę cukinii, znów parmezan, mozzarellę, sos, i tak do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić mozzarella i cienka warstwa parmezanu.
6. Zapiekać w temperaturze 180 st C około pół godziny.