Krokiety z ziemniaków i ryby

1 kg ziemniaków, 40 dag filetów z dorsza lub morszczuka, pół szklanki tartej bułki, dymka lub szalotka, 2 łyżki oleju, jajko i żółtko, 2 grube plasterki łagodnego żółtego sera, 2 łyżki posiekanego koperku lub zielonej pietruszki, sól, pieprz
Do panierowania krokietów: jajko, pół szklanki tartej bułki
Do smażenia: 2 łyżki masła, 4 łyżki oleju

1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, odparować starannie i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Ostudzić.
2. Zagotować 2 szklanki wody z solą, włożyć do niej filety i pozostawić na 10 minut pod przykryciem. Wyjąć rybę, rozdrobnić widelcem, ostudzić.
3. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oleju.
4. Wymieszać ziemniaki z rozdrobnioną rybą, dodać jajko i żółtko, sól, odrobinę pieprzu, podsmażoną cebulę oraz siekany koperek. Dokładnie wyrobić.
5. Ser pokroić na paski centymetrowej szerokości.
6. Z masy formować placuszki wielkości połowy dłoni, na środku układać pasek sera, zwijać szczelnie masę wokół niego.
7. Każdy krokiet panierować najpierw w rozbitym z łyżką wody jajku, następnie w tartej bułce.
8. Smażyć krokiety na rumiano ze wszystkich stron.
Do takich krokietów nie podajemy żadnych innych dodatków prócz surówki: doskonale smakuje surówka z marchwi z jabłkiem a dla dorosłych dodatkowo z obficie dodanym startym chrzanem.