Łosoś pieczony na warzywach

4 porcje filetów z łososia, 3 łyżki soku cytrynowego, pół łyżeczki startej skórki cytrynowej, 2 łyżki sosu sojowego, mała szczypta suszonego rozmarynu, cukinia, średnia marchew, czerwona i żółta papryka, mała cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka cukru, sól, pieprz
Do posmarowania żaroodpornego półmiska: łyżka masła

1. Porcje łososia po umyciu i osuszeniu kuchennym papierowym ręcznikiem ułożyć na deseczce i przesunąć ręką w obie strony, jakby głaszcząc, po to, aby poczuć, czy są gdzieś ości. Usunąć je przy pomocy pęsety. Rybę posypać solą, pieprzem i startą skórką cytrynową, skropić sosem sojowym i sokiem cytrynowym. wstawić do lodówki pod przykryciem z folii na około pół godziny.
2. Pokroić warzywa: paprykę w cieniutkie paski, marchew i cukinię po obraniu pokroić łopatką do sera na długie wstążki lub, jeśli mamy specjalny nożyk, pokroić na paski julienne. Cebulę pokroić w krążki.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać łyżeczkę cukru, kiedy się stopi dodać warzywa i smażyć 2-3 minuty doprawiając roztartym rozmarynem, solą i pieprzem. Na koniec dolać 3 łyżki wody i pod przykryciem gotować warzywa 5 minut.
4. Na żaroodpornym półmisku posmarowanym masłem ułożyć warstwę warzyw, na nich porcje łososia.
5. W piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C piec około 20 – 25 minut.