Kisz z boczkiem i porem
Na ciasto: szklanka z czubem mąki, pół kostki (100 g) masła, jajko, pół łyżeczki soli
Na nadzienie: 20 dag wędzonego boczku, 3 średnie pory, pół szklanki mleka, 4 jaja, szklanka i ćwierć szklanki śmietany, szklanka startego ostrego sera, takiego jak cheddar, tylżycki itp., starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
Do posmarowania formy: łyżka masła
1. Zagnieść z podanych składników gładkie ciasto, zawinąć w plastikowy woreczek i włożyć na pół godziny do lodówki.
2. Boczek pokroić w cieniutkie paski, pory, po usunięciu wierzchnich uszkodzonych liści przekroić na połowy i dokładnie wymyć, pokroić w cienki makaronik.
3. Jaja dokładnie ubić ze śmietaną, dodać starty ser, pory i połowę usmażonego boczku, doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową, wymieszać.
4. W posmarowanej masłem tortownicy lub innego kształtu foremce ułożyć rozwałkowane ciasto formując 3 centymetrowy brzeg wokół. Masę jajeczną wylać na ciasto, po wierzchu posypać pozostałymi podsmażonymi paskami boczku.
5. W nagrzanym do 180 st C piekarniku piec około 50 minut.