Śmietanowa zupa neapolitańska
2 szklanki kwaśnej śmietany 12-proc., 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki bulionu cielęcego z kostki, 4 żółtka, 4 łyżki startego parmezanu, sól, 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku,
Jako dodatek : pół opakowania makaronu drobne rurki
1. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i podsmażać; kiedy zasmażka zacznie się leciutko złocić dodać szklankę śmietany energicznie mieszając trzepaczką, kiedy całość jest dokładnie wymieszana dodać bulion i znów dokładnie wymieszać. Zagotować zupę, dodać starty parmezan.
2. Śmietanę wymieszać z żółtkami i dodać, znów mieszając, do gorącej zupy, doprowadzić niemal do wrzenia, ale już nie gotować, dodać posiekany koperek i ugotowany osobno makaron.