Łosoś z makaronem w serowym sosie

40 dag filetu z łososia, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki masła, szklanka startego sera (mogą to być obeschnięte kawałki różnych serów), 3/4 szklanki kwaśnej śmietany, pół szklanki białego wina, papryczka chili, cebula, ząbek czosnku, pół szklanki bulionu warzywnego z kostki, 2 łyżki siekanego szczypiorku

1. Przygotować sos: papryczkę chili oczyścić z pesteczek i pokroić miąższ w cieniutkie paseczki, obrać cebulę i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Cebulę z czosnkiem poddusić na łyżce masła, dodać wino, bulion, śmietanę i starty ser, mieszając gotować 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
3. Nastawić wodę na makaron. Kiedy zawrze wrzucić i ugotować al dente.
4. Łososia pokroić w cieniutkie paski. Wrzucić wraz z chili na rozgrzane masło i smażyć 3 minuty, doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem cytrynowym.
5. Ugotowany makaron odcedzić, wymieszać z łososiem i sosem, po wierzchu posypać siekanym szczypiorkiem.