Rolada schabowa z pysznym nadzieniem

1 kg schabu bez kości, 25 dag pieczarek, 2 łyżki, 3/4 szklanki startego parmezanu, 2 łyżki tartej bułki, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 ząbki czosnku, cebula, łyżka soku cytrynowego, łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz. 4-5 plasterków chudego wędzonego boczku.

1. Schab w przeddzień natrzeć tymiankiem, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W szczelnie okrytym folią naczyniu wstawić do lodówki.
2. Następnego dnia rozkroić schab wzdłuż i rozbić lekko tłuczkiem do mięsa na jednej grubości płat.
3. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć na maśle, ostudzić.
4. Doi chłodnych pieczarek dodać starty parmezan i posiekana zieloną pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Nadzienie wyłożyć na płat mięsa, zrolować i związać białą bawełnianą nitką.
6. Ułożyć mięso w brytfannie, na wierzchu ułożyć plasterki boczku, podlać połową szklanki wody i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec około godziny, często polewając powstałym sosem.