Ryż słodko zapieczony
2 woreczki ryżu (po 125 g) 4 jaja, pół szklanki cukru pudru, 8 świeżych moreli, 10 dag suszonych moreli, 3 łyżki masła, 4 szklanki mleka, 10 dag rodzynek, łyżka startej skórki cytrynowej, cukier waniliowy, 30 dag twarogu potrójnie mielonego, pół szklanki powideł morelowych, sól
1. Zagotować mleko, dodać ryż, szczyptę soli, skórkę cytrynową i gotować aż ryż się rozklei.
2. Utrzeć 3 żółtka z cukrem pudrem.
3. Morele suszone i świeże pokroić w kostkę.
4. Wymieszać ryz z utartymi żółtkami i morelami.
5. Twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem waniliowym z także wymieszać z rodzynkami.
6. Posmarować żaroodporne naczynie masłem, wyłożyć warstwę ryżu, na nim cienką warstwę powideł morelowych, dalej utarty ser i znów pozostały ryż. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła.
7. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i zapiekać ryż 35 minut.