Ciastka owocowo-serowe
25 dag półtłustego twarogu, 3/4 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, 2 jaja, po pół łyżeczki cynamonu i proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, półtorej szklanki płatków owsianych, szklanka obranych i drobno pokrojonych (najlepiej w małą kostkę) jabłek, 7 łyżek masła, 3 łyżki rodzynek
Do posmarowania blaszki: łyżka masła
1. Roztopić masło, dodać do mąki wraz z cukrem, jajkami, cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wymieszać, dodać płatki owsiane oraz rozdrobniony widelcem ser, znów wymieszać, dodać rodzynki.
2. Do masy dodać jabłka i starannie wymieszać.
3. Na wysmarowanej masłem blaszce układać łyżką porcje ciasta.
4. Nagrzać piekarnik do 190 st C i piec ciastka około 15 minut.