Makaron z innym pesto

Opakowanie makaronu świderki, dwie średnie cukinie, 2 duże marchwie
Na sos: garść listków kolendry, pół szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzeszków piniowych, 2 ząbki czosnku, pół szklanki startego parmezanu, świeżo mielony pieprz, sól

1. Przygotować sos: zmiksować liście kolendry z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, orzeszkami i oliwą, doprawić solą i pieprzem, dodać parmezan i starannie wymieszać.
2. Cukinie i marchew pokroić w długie, szerokie paski przy pomocy łopatki do krojenia serów.
3. Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie; na 2 minuty przed podanym w przepisie zakończeniem gotowania dodać marchew i cukinie, po tym czasie razem odcedzić na durszlaku.
4. W garnku po ugotowaniu makaronu umieścić makaron z warzywami, dodać sos i starannie wszystko razem wymieszać, lekko podgrzać na silnym ogniu.