Sałatka błyskawiczna
15 dag wędzonego łososia, kulka mozzarelli, pół opakowania makaronu rurki, łyżka oliwy, pół szklanki groszku konserwowego, 2 jaja na twardo, mały pojemniczek jogurtu naturalnego, ok. pół łyżeczki zmielonego kolorowego pieprzu, sól, 3 łyżki posiekanego koperku
1.Makaron ugotować w wodzie osolonej z łyżką oliwy. Odcedzić, przełożyć do dużej miski, chłodzić przegarniając od czasu do czasu makaron widelcem, aby się nie zlepił.
2.Łososia pokroić w paski, mozzarellę w kostkę, jaja na twardo grubo posiekać.
3.Wymieszać makaron z jajkami, łososiem, serem oraz groszkiem i koperkiem.
4.Jogurt wymieszać z pieprzem oraz solą. Polać nim wierzch sałatki, po chwili jogurt przedostanie się do głębszych warstw i wtedy można podawać .