Owocowe placuszki
Szklanka i 1/3 mąki, 2 jaja, 2 serki homogenizowane o smaku brzoskwiniowym, duże jabłko, szczypta soli, ? szklanki wody gazowanej, 3/4 szklanki mleka
Do smażenia: 4 łyżki oleju
Jako dodatek – sos: pół puszki brzoskwiń w syropie, szklanka śmietany 12-proc., łyżka cukru ? pudru, łyżeczka cynamonu
1. Przygotować placuszki: wymieszać mąkę z jajkami, wodą gazowaną i mlekiem, dodać serki homogenizowane i starte na grubej jarzynowej tarce jabłko.
2. Rozgrzać olej na patelni, smażyć okrągłe placuszki, układać dla odsączenia tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
3. Przygotować sos: zmiksować pokrojone na kawałki brzoskwinie, dodać śmietanę i cukier oraz cynamon.