Żur na grzybach

Szklanka suszonych grzybów, szklanka żurku, cebula, ćwierć kostki masła, 8 ziemniaków, ząbek czosnku, pół łyżeczki kminku, sól, jako dodatek 2-3 jajka na twardo

1. Namoczyć na kilka godzin umyte grzyby w szklance wody.
2. W garnku zagotować żur z 2 szklankami wody, dodać namoczone, miękkie grzyby pokrojone w paski, wraz z wodą, w której się moczyły.
3. Cebule drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać do garnka z zupą.
4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i po wrzuceniu do zupy wraz z kminkiem gotować aż do momentu, kiedy ziemniaki staną się zupełnie miękkie.
5. Doprawić zupę przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
6. Podając posypać posiekanymi jajami na twardo.