Kurczęce udka po węgiersku

4-6 udek kurczęcych, 2 cebule, czerwona papryka i łyżka mielonej słodkiej papryki, duży, mięsisty pomidor , 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, 4 łyżki oleju

1. Udka umyć, osuszyć kuchenną papierową ściereczką, posypać solą i pieprzem.
2. Cebulę posiekać drobno, paprykę czerwoną pokroić w małą kostkę, podsmażyć razem na oleju.
3 Do podsmażonej cebuli i papryki dodać mięso i obsmażyć.
4. Do patelni z mięsem dodać pokrojony (obrany uprzednio ze skórki) pomidor, mieloną paprykę, wlać półtorej szklanki ciepłej wody i dusić wszystko razem około 45 minut.
5. Wlać śmietanę i gotować 5 minut.
Podawać z kluskami kładzionymi lub makaronem