Makaron z ?owczym? sosem
Niepełna paczka szerokiego makaronu (tagliatelle), 5 ząbków czosnku, garść listków bazylii, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 10 dag owczego ostrego sera (może to być pecorino, ale równie dobry będzie sos ze startym oscypkiem), pól szklanki dobrej oliwy z oliwek, łyżeczka masła, sól, świeżo zmielony biały pieprz.
1. Liście bazylii posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po umieszczeniu w moździerzu utrzeć.
2. Do masy ucieranej w moździerzu dodawać po trochu starty ser, następnie rozdrobnione orzechy i masło. Utrzeć wszystko razem.
3. Do masy, mieszając, dodawać po trochu oliwę do momentu , aż sos nabierze dość rzadkiej konsystencji.
4. W dużej ilości wody ugotować makaron al dente, odcedzić i gorący wymieszać z sosem. Podawać od razu.