Tagliatelle z sosem z borowikami
Opakowanie makaronu wstążki, czyli tagliatelle, 2 łyżki oliwy z oliwek, około 50 dag świeżych lub mrożonych borowików, półtorej szklanki śmietanki 30-proc., mała szalotka, 2 duże ząbki czosnku, łyżka posiekanej zielonej pietruszki i 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, pół szklanki startego parmezanu, 6 łyżek białego wina, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa do smaku
1. Bardzo drobno posiekana cebulę i pokrojony czosnek poddusić w garnku na oliwie, dodać pokrojone grzyby, po minucie dodać wino i gotować, aż odparuje się nadmiar płynu.
2, Do grzybów dodać śmietankę i zagotować.
3. Makaron ugotować w 4 litrach wody (powinien być al dente, czyli jędrny), odcedzić , przełożyć
4. Do garnka z makaronem dodać do smaku sól i pieprz oraz gałkę muszkatołowa a także posiekana pietruszkę i bazylię. Wymieszać, dodać parmezan i jeszcze raz mieszając dwoma widelcami, podawać.