Gołąbki z farszem twarogowym
50 dag twarogu trzykrotnie mielonego (na sernik), szklanka posiekanego drobno mięsa z wędzonej indyczej piersi, pół szklanki śmietany, 2/3 szklanki kuskusu, szalotka, ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego tymianku, pól łyżeczki suszonego oregano, spora szczypta mielonego kminku i suszonej mięty, sól, pieprz, mała główka włoskiej kapusty, pół szklanki rosołu (może być z kostki), 2 mięsiste pomidory, łyżka masła, sól, pieprz
1. Ser, mieso, śmetanę, suchy kuskus, posiekaną szalotkę o przeciśniętym przez praskę, doprawić solą, pieprzem oraz miętą, mielonym kminkiem, tymiankiem i oregano.
2. Kapustę po usunięciu uszkodzonych listków włożyć do wrzącej wody i obgotować, po czym podzielić na listki, grube nerwy liściowe zbić tłuczkiem lub skroić.
3. Na każdym listku ułożyć po półtorej łyżki farszu serowego, zawinąć gołąbki.
4. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć w nim gołąbki, zalać bulionem.
Na każdym gołąbku ułożyć plasterek obranego ze skóry pomidora. Przykryć pokrywka.
5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C i piec w nim gołąbki około 35-40 minut.