Sznycle z mozzarellą
4 plastry cielęciny z udźca, 2 cebule, 30 dag pieczarek, 3 łyżki oliwy, kostka bulionu warzywnego, 2 pomidory, 15 dag mozzarelli, łyżka porwanych listków bazylii, spora szczypta suszonego oregano, sól, pieprz
1. Plastry mięsa zbić tłuczkiem nadając im owalny kształt, oprószyć oregano, solą i pieprzem.
2. Rozgrzać oliwę na patelni usmażyć na niej kotlety z obu stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, a na patelni poddusić posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki, posypać pokruszoną kostką bulionową. Ułożyć pieczarki na kotletach.
3. Pomidory pokroić na plastry, ułożyć na mięsie, pokrojoną na plastry mozzarellę ułożyć na pomidorach.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C i piec potrawę 15 minut, po upieczeniu posypać bazylią.