Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

22.10.2010
piątek

Kotlety kalafiorowe z sosem serowym

22 października 2010, piątek,

Duży kalafior, 2 cebule, 2 jaja, 4 łyżki mąki, szklanka płatków kukurydzianych, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, pół szklanki oleju.
Na sos: 10 dag sera topionego, pół szklanki bulionu z kostki, pół szklanki śmietany, sól, zioła prowansalskie

1. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na wpół twardo, bardzo dokładnie odcisnąć z wody.
2. Cebulę podsmażyć na dużej patelni na oleju, dodać rozdrobnionego kalafiora i wymieszać, rozdrabniając widelcem. Dodać mąkę, jajko oraz keczup, sól i pieprz. Wyrobić na gładką masę.
3. Płatki kukurydziane umieścić w czystej ściereczce i wałkiem rozgnieść.
4. Formować nieduże, płaskie kotlety, obtaczać w pokruszonych płatkach i smażyć na oleju z obu stron.
5. Do garnuszka wlać bulion, podgrzać, dodać ser topiony, wymieszać a kiedy ser się rozpuści dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop