Zupa jarzynowa zaprawiana serem topionym
5 ziemniaków, 4 marchwie, łyżka oleju, 3 szklanki bulionu cielęcego lub drobiowego (może być z kostki), 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz do smaku. Do zaprawienia zupy: 15 dag serka topionego z dodatkiem papryki.
1. Cebule pokroić w drobniutką kostkę. Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę.
2. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną cebulę, dodać marchew i ziemniaki, chwilę podsmażać, dolać bulion, kiedy się zagotuje nakryć pokrywką i gotować około 15 minut.
3. Lekko ostudzić zupę, zmiksować. Topiony ser pokroić na kawałeczki, dodać do gorącej zupy i mieszając oraz podgrzewając rozpuścić. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać zupę posypaną siekanym szczypiorkiem.