Sernik czy szarlotka?

60 dag twarogu półtłustego, ? szklanki cukru,10 dag masła,4 jaja, pół szklanki kaszy manny,60 dag kwaśnych jabłek, łyżeczka masła do posmarowania formy, cukier waniliowy oraz cynamon
Do posypania: 2 łyżki cukru pudru

1.Masło zmiksować z żółtkami, twarogiem i cukrem na gładką masę. Dodawać po łyżce kaszę mannę i dokładnie wymieszać.
2.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do serowej masy i wymieszać bardzo ostrożnie.
3.W posmarowanej masłem formie ułożyć warstwę obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek, doprawić cynamonem oraz cukrem waniliowym. Na jabłka wyłożyć masę serową/
4.W nagrzanym do 200 st. C piekarniku piec potrawę godzinę. Po upieczeniu posypać przez sitko cukrem pudrem i od razu podawać.