Deser ryżowo-serowy
Woreczek ryżu do gotowania, pojemnik 200 g serka homogenizowanego,10 dag krojonych migdałów,2 jaja,14 łyżek cukru, olejek rumowy, łyżeczka startej skórki cytrynowej, szczypta soli.
1. Utrzeć żółtka z 4 łyżkami cukru.
2. Ugotować ryż w woreczku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać ciepły ryż z utartymi żółtkami, dodać startą skórkę cytrynową.
3.Serek homogenizowany wymieszać z 6 łyżkami cukru, posiekanymi migdałami oraz zapachem rumowym.
4.Ubić sztywną pianę białek ze szczyptą soli, pod koniec dodawać pozostały cukier.
5.Wymieszać ryż z serkiem i pianą, przełożyć do salaterki i ochłodzić w lodówce.
Deser ten można podawać z dodatkiem konfitur lub surowych albo rozmrożonych miękkich owoców.