Chrupiące naleśniki
Na naleśniki: półtorej szklanki mąki,2 jaja, szklanka mleka, szklanka wody mineralnej z gazem lub bez, łyżka rozpuszczonego masła, skórka otarta z cytryny, , 2 krople olejku waniliowego, spora szczypta soli
Do smażenia naleśników : łyżka oliwy
Na farsz: 20 dag półtłustego twarogu,2 żółtka,2 łyżki mleka lub 12-proc.śmietanki,łyżka cukru(lub więcej, według smaku) łyżeczka otartej z cytryny skórki
Do smażenia: 2 białka,3 łyżki tartej bułki,3 łyżki płatków migdałowych, masło do smażenia lub masło z oliwą
1.Zmiksować składniki ciasta na naleśniki. Odstawić na 20minut.
2.Patelnię smarować olejem przy pomocy pędzelka, smażyć cienkie naleśniki, odkładać na talerz.
3.Zmiksowac twaróg z mlekiem lub śmietanką, cukrem i skórką cytrynową.
4.Smarować farszem naleśniki, składać w czworokąt.
5 Ubić lekko białka, migdałowe płatki wymieszać z tartą bułką.
6.Złozone naleśniki maczać najpierw w ubitym białku, następnie w tartej bulce z migdałami i smażyć na chrupko na rozgrzanym tłuszczu. Od razu podawać.