Tort lodowy

Puszka brzoskwiń, szklanka cukru, 50 dag serka mascarppone, 2 i pół szklanki schłodzonej śmietanki kremowej, ok. 20 dag mrożonych malin, 5 łyżek jakiegokolwiek owocowego likieru (malinowego, pomarańczowego itp.).

1. Brzoskwinie odsączyć, pokroić drobno i ułożone na papierze do wypieków włożyć do lodówki na godzinę.
2. Cukier zagotować z połowa szklanki wody, wystudzić.
3. Mascarpone wymieszać starannie z zagotowanym cukrem, dodać mrożone maliny i zmrożone brzoskwinie.
4. Śmietankę ubić, dodać do mascarpone, wymieszać delikatnie lecz starannie.
5. Foremkę do makowca lub keksu wyłożyć papierem do wypieków, wypełnić masą serową, szczelnie opakować i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.
Wyjąć z zamrażalnika i trzymać w lodówce co najmniej pół godziny, kroić na plastry.