Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

3.09.2010
piątek

Placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

3 września 2010, piątek,

10 ziemniaków, pół szklanki maki, niewielka cebula lub łyżka posiekanego szczypiorku, jajko, sól
Do formowania placków: 2 łyżki mąki
Na farsz: 20 dag serka homogenizowanego, jajo, sól, pieprz.
Do smażenia: 4-6 łyżek oleju

1. Ugotowane w łupinach ziemniaki ostudzić, obrać i zemleć lub jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków.
2. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę i jajko, sól, drobno posiekana cebulę lub szczypiorek. Wymieszać ciasto
3. Przygotować farsz: rozdrobnić ser przy pomocy widelca, dodać jajko, sól i pieprz do smaku
4. Na stolnicę wysypać mąkę, uformować z ziemniaczanego ciasta wałek, pokroić na plasterki, każdy uformować wałkiem na krążek. Na połowie krążków układać po trochu nadzienia, przykrywać drugim krążkiem i zlepiać brzegi placków.
5. Na patelni rozgrzać olej, smażyć placki z obu stron na rumiano
Placki takie najlepiej smakują podawane na gorąco, z dodatkiem śmietany lub jogurtu.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop