Fasolka szparagowa z wędzonym serem i żurawinami
50 dag zielonej fasolki szparagowej, sól, pieprz, 2 łyżki masła, średnia cebula i ząbek czosnku, garść suszonych żurawin, ok. 30 dag wędzonego sera (doskonale smakuje oscypek), spora szczypta majeranku
1. Fasolę oczyścić, umyć, wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody na wpół miękko. Przelać zimna wodą, osączyć.
2, W garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażać, dodać fasolę , opłukane suszone żurawiny i sporą szczyptę pieprzu. Dusić 2 minuty pod przykryciem. Uważać, aby potrawa nie przywarła do dna – można zapobiec temu wlewając, w razie potrzeby, kilka łyżek wody.
3. Ser pokroić w cienkie paski, (ew. zetrzeć na grubej jarzynowej tarce) wraz ze szczyptą majeranku dodać do fasoli i dusić do miękkości fasoli.