Zupa z kurek
6 szklanek rosołu warzywnego z kostki, ok. 50 dag kurek, łyżka masła, cytryna, pół szklanki śmietany i 2 łyżki białego wina (niekoniecznie), 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, łyżeczka (łącznie) posiekanego świeżego tymianku i rozmarynu, sól, pieprz.
1. Kurki oczyścić, starannie umyć, posiekać, podsmażyć na maśle. Podsmażone grzyby dodać do rosołu warzywnego
2. Cytrynę pokroićw cienkie półplasterki i dodać do zupy. Zagotować. Kto nie lubi zbyt kwaśnego smaku zupy może pokroić tylko połówkę cytryny.
3. Śmietanę wymieszać z winem(jeśli chcemy użyć),dodać zioła i wymieszać z zupą, doprawić solą i pieprzem .Doprowadzić do wrzenia. Posypać zupę zielona pietruszką.
Zupę z kurek można podawać z makaronem, kluskami lanymi lub z ryżem ugotowanym na sypko. Można też podać zupę bez żadnych dodatków.