Jagodzianki
Na ciasto: 2,5 szklanki maki, 5 dag drożdży, 2 jaja, 5 łyżek masła, szklanka mleka, szczypta soli,
Na nadzienie: ok. 50 dag czarnych jagód, 3 łyżki cukru
Do wysmarowania blaszki: łyżka masła, do wysypania blaszki: 2 łyżki tartej bułki. Do posmarowania jagodzianek : białko i pół łyżeczki cukru.
1. Pół szklanki ciepłego mleka wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżką cukru.
2. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać go do pozostałej mąki, dodać jajko, resztę cukru, mleka oraz stopione masło i szczyptę soli. Wyrobić starannie ciasto do momentu, kiedy zacznie odstawać od brzegów naczynia. Odstawić, aby ciasto wyrosło.
3. Jagody umyć, bardzo starannie odsączyć.
4. Podzielić ciasto na małe kawałki wielkości połowy kajzerki, rozpłaszczać w dłoniach na placuszek, na środku każdego placuszka nakładać łyżkę jagód z odrobina cukru i zlepiać brzegi formując pierożek.
5. Układać jagodzianki w pewnej odległości od siebie na wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką blaszce. Kiedy podrosną posmarować wierzch białkiem lekko ubitym z cukrem .
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i w temperaturze180 st C piec do momentu, kiedy wierzch stanie się ciemnozłoty.
Komentarze
Przepis wyśmienity, dołączyłam go do swojej książki kucharskiej. Do ciasta dodałam pół szklanki cukru. Ciekawa jestem, jak jest w oryginale?
Najważniejsze , że dobrze wyszło. Ja np. wole mniej słodkie. Smacznego!
PS.
Odpowiadam z opóźnieniem, bo byłem na urlopie aż za Neapolem.
Dziękuję, ale liczyłam na uzupełnienie przepisu.
Wypadło ze spisu produktów „3 płaskie łyżki cukru”. Poprawimy w oryginale także.