Tort warzywny
Na naleśniki: 2 szklanki mąki, szklanka mleka, 2 jaja, ew. trochę gazowanej wody, łyżka oleju do smażenia.
Na farsz:4 marchwie, 2 pietruszki, nieduży seler, por, 3 łyżki oliwy lub oleju, 2 serki topione, najlepiej gouda, pół szklanki śmietany 18-proc., sól i pieprz do smaku oraz szczypta suszonego tymianku.
Do posmarowania tortownicy: łyżka masła
1. Przygotować naleśniki: wymieszać wszystkie składniki, odstawić ciasto na pół godziny, po czym usmażyć naleśniki od czasu do czasu smarując patelnię olejem.
2. Przygotować farsz: rozgrzać na patelnie oliwę lub olej, dodać starte na grubej jarzynowej tarce warzywa (oprócz pora) i smażyć 5 minut stale mieszając, po czym dodać pokrojonego drobno pora i dusić wszystko razem dalsze 5 minut. Na koniec doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
3. W tortownicy lub okrągłym naczyniu do zapiekania ułożyć naleśnik, na nim warstewkę duszonych warzyw, posypać pokrojonym w drobną kostkę topionym serkiem, znów naleśnik, a na nim warzywa i topiony ser, aż do wyczerpania się składników. Wierzch tortu posypać pozostałym topionym serkiem i polać śmietaną.
4. Nagrzać piekarnik do 180 st C i zapiekać potrawę około 20 minut.