Leniwe kulki z owocami

25 dag tłustego twarogu, 9 łyżek mąki pszennej, 2 jaja, łyżka masła,
Na nadzienie: truskawki, jagody lub wiśnie
Do okraszenia: 4 łyżka masła i 3 łyżki tartej bułki

1. Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa.
2. Żółtka utrzeć z masłem, dodać twaróg i mąkę, zagnieść ciasto.
3. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta.
4. Z ciasta uformować wałek, który pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczać na placuszek, układać na nim owoc lub kilka owoców, szczelnie sklejać tocząc na koniec w rękach kulkę.
5. Zagotować 3-4 litry wody z odrobiną soli, wrzucić do wrzącej leniwe kulki i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową.
6. Zrumienić tartą bułkę, dodać do niej masło i kiedy się roztopi polać leniwe.