Naleśniki z farszem z bryndzy

8 naleśników.
Na farsz: po 10 – 15 dag bryndzy i twarogu tłustego, 2 żółtka, 3 spore ugotowane ziemniaki, 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12-proc., 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz.
Do panierowania: 2 białka i pół szklanki tartej bułki.
Do smażenia: pół szklanki oleju.

1. Bryndzę i twaróg pokruszyć widelcem, a następnie dodać żółtka. Utrzeć dokładnie razem.
2. Ugotowane ziemniaki rozdrobnić widelcem i wraz z śmietaną lub jogurtem oraz szczypiorkiem dodać do serów. Wymieszać farsz dokładnie, doprawi w miar potrzeby solą i pieprzem.
3. Na każdym naleśniku układać porcję farszu. Po zawinięciu boków naleśników do środka rolować je formując walcowate krokiety.
4. Białka ubić na pianę. Maczać w niej krokiety a następnie obtaczać w tartej bułce.
5. Rozgrzać olej na patelni, smażyć krokiety ze wszystkich stron na złocisto.