Łosoś pieczony z zielonym pieprzem

4 kawałki łososia (steki lub dzwonka), łyżka posiekanych świeżych liści tymianku, łyżka ziaren zielonego pieprzu, pół łyżeczki grubej morskiej soli, 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek, 10 pomidorków cherry, całe listki koperku.

1. Łososia umyć, wytrzeć kuchennym papierowym ręcznikiem, ułożyć na lekko posmarowanej oliwą brytfannie lub żaroodpornym półmisku.
2. Zielony pieprz zmiażdżyć, wymieszać z siekanym tymiankiem, solą morską oraz pozostałą oliwą.
3. Marynatą posmarować porcje łososia i odstawić do lodówki na pół godziny.
4. Nagrzać piekarnik włączając jedynie górną grzałkę, włożyć naczynie z łososiem i piec w temperaturze 180 st. C około 15 minut, po czym przewrócić rybę na drugą stronę i dopiekać około 5 minut. Obok ryby ułożyć pomidorki cherry, aby lekko się zagrzały
Pieczonego łososia tak przyrządzonego można upiec również na grillu, trzeba go jedynie opakować w folię aluminiową i w formie ?paczuszek” ułożyć na ruszcie.
Doskonałym dodatkiem są ziemniaki z wody posypane sowicie koperkiem.